Technológiák Egyéb

A szakaszos (mind vízszintes, mind függőleges értelemben szakaszolt) földkiemeléssel párhuzamosan készülő munkatér-határolás, ami a betonacél-talajszegekkel együttdolgoztatott földtömeg és a rézsűfelületre fektetett, a szegekhez erősített betonacél háló vékony (5-15 cm) lőttbetonos bevonásával épülő vb. szerkezetként áll elő. Talajkörnyezettől és a megtámasztandó földpart magasságától függően a vert talajszegek fúrt talajszegekkel kombinálhatók vagy helyettesíthetők. A lőttbetont önmagában vasalt kivitelben meglévő szerkezetek megerősítésére, köpenyezésére is használjuk.

Jellemző alkalmazási területek

 • Kis mélységű (jellemzően ≤ 5 m) térszín alatti terek dúcolása (feltételezve, hogy nincs számottevő felszíni teher)
 • Alagútépítési műveletek biztosítása
 • Meglévő épületszerkezetek/építmények megerősítése (pl.: vb. pillér köpenyezése, stb.)

A talajjavítási módszer célja az altalaj talajfizikai tulajdonságainak javítása, azaz a talaj teherbírásának növelése, de elsősorban a talajt érő terhelések következtében előálló alakváltozások (pl.: süllyedések) csökkentése. A technológia alkalmazása során mélyvibrátor segítségével összefüggő kőoszlopot hozunk létre az elért lehatolási mélységtől a felszínig, ezzel olyan kőoszlop-talajszerkezetet alakítva ki, amelynek szilárdsága és merevsége nagyobbá válik a kezeletlen állapotú talajénál.

Jellemző alkalmazási területek

 • Műtárgyak (hidak) háttöltéseinél, útépítési földműveknél az időben elhúzódó süllyedések (altalaj konszolidációjának) felgyorsítása
 • Épületek/építmények alatti talajszerkezet
  • teherbírásának növelése
  • folyósodási hajlamának csökkentése
  • nedvesedés okozta roskadásának csökkentése
  • áteresztőképességének csökkentése

A mérnöki létesítmények kivitelezéséhez a speciális mélyépítési szerkezetek kivitelezésével egyidejűleg különös gondot kell fordítani a talajvíz távol tartására, a munkaterek víztelenítésének megoldására.

Gyakorlatunkban az építéskori víztelenítést rendszerint kétféle módszerrel oldjuk meg, a talajkörnyezettől, a vízleszívási mélységétől, illetve a vízutánpótlás mértékétől függően:

 • gravitációs nyíltvíztartással
 • vakuum-kutas talajvízszint-süllyesztéssel

Vállalkozásaink során rendszerint megtervezzük, és megrendelői igény esetén el is készítjük az általunk kivitelezett mélyépítési szerkezetekhez szorosan kapcsolódó egyéb vasbeton szerkezeteket (úgy, mint: alaplemezek, fejtömbök, talpgerendák, stb.)

A cég nagy tapasztalatú, önálló geotechnikai és tartószerkezeti tervezői háttérrel rendelkezik, amelyre támaszkodva mindig gyorsan és megbízhatóan tud reagálni a Megrendelői igényekre, a kivitelezések során felmerült, nem várt eseményekre.
A saját kivitelezést elősegítő tervezési munkák mellett a cég vállalja beruházást előkészítő talajvizsgálati jelentések, geotechnikai tervek elkészítését, illetve egyéb, profiljába illeszkedő mélyépítési tartószerkezeti tervezési és szakértői munkák elvégzését.