Pályázat Európai Regionális Fejlesztési Alap

A legújabb jet grouting technológiájú fúrógép beszerzése a BOHN Mélyépítő Kft-nél

Cégünk 2017. év áprilisában nyújtotta be pályázatát a GINOP-1.2.3-8.3.4-16 „Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hiteltermék keretében” című felhívásra. A projekt összesen 21,459 millió Ft vissza nem térítendő, illetve 42,918 millió Ft visszatérítendő támogatásban részesült. A támogatás az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból került megítélésre.

A pályázó cég 1990-ben alakult magyar tulajdonú családi cég, 25 teljes lezárt üzleti évvel rendelkező vállalkozás. A Cég a geotechnikai szakértés, a speciális mélyépítési statikai és technológiai tervezés, valamint a széles spektrumú kivitelezői tevékenység kiváló alkalmazása révén az elmúlt több mint 25 éve a magyar speciális mélyépítési piac élvonalába tartozó vállalattá nőtte ki magát, mely méltó versenytársa a piacon szereplő tőkeerős, nagy, nemzetközi vállalatoknak.

A fejlesztés célja: A lakáspiac élénkülésével növekszik az igény a nagyvárosokban az ún. foghíjtelkeknél a megmaradó épület alapjának megerősítésre. Ennél az eljárásnál szükségszerű a még álló épületbe a berendezést bevinni. A fejlesztés során egy 75-125 cm szélességű speciális lánctalpas fúrógépet vásárlunk. A berendezés alkalmas lesz egyfázisú technológia mellett az úgynevezett vizes két fázissal történő injektálásra. Ezzel a gépészeti fejlesztéssel minimális többletenergia befektetés mellett lehetőségünk lesz a korábban egy fázisnál alkalmazott 80-120 cm-es oszlopátmérő mellett a kétfázisú technológiával 120-250 cm-es átmérőjű jet oszlopok készítésére. A nagyobb átmérőjű jet oszlopok segítségével az egyes projekteken csökkenthető a lefúrandó oszlopok mennyisége, ezáltal csökkenhet az elvégzendő feladatok mennyisége. A kétfázisú vizes technológia további előnye az egyfázisú eljárással szemben, hogy az oszlopkészítés során kevesebb fúrási zagy (meddő) keletkezik, melynek a munkaterületről történő elszállításáról és elhelyezéséről gondoskodni kell.

A fejlesztés hozzájárul a kisvállalkozás versenyképességének javításához, mert olyan speciális termelőeszközt szerez be, amellyel speciális piaci rést tud kielégíteni, magas hozzáadott értéktartalmat igénylő tevékenységgel. Kapacitásbővítő, magas technológiai igényt kielégítő a beruházás, mert évente kb. 10.000 méter jet-injektálással több munkát végezhet. A vállalkozás a tervek szerint éves szinten legalább 170 millió Ft-ot, 5 év alatt 1.150 mFt többlet-árbevételt realizál. A megtérülés hozzáadott értékből 2,96 év. A tervezett üzemi eredményszint 5 év átlagában 7,53%, az árbevételre vetítve.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Kedvezményezett neve: BOHN Mélyépítő, Szakértő, Tervező, Kivitelező Kft.
A projekt címe: A legújabb jet grouting technológiájú fúrógép beszerzés a BOHN Mélyépítő Kft-nél
A szerződött támogatás összege: 64.378.260 Ft
- vissza nem térítendő: 21.459.420 (30%)
- vissza térítendő: 42.918.840 (60%)
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018.12.20.
A projekt azonosító száma: GINOP-1.2.3-8-3-4-16-2017-00856